Annonsørinnhold: enerWE Partner

— Vi føler oss veldig heldige som har lojale og forståelsesfulle kunder

Sikkert arbeid i høyden: — Med avstand som et av de nasjonale tiltakene har vi måttet tenke nytt siden gjenåpningen.

Vi har tatt en prat med lederen for kompetansesenteret til AAK Safety, Eivor Bjørndalseter, og bedt henne fortelle litt om hvordan det er å drive en opplæringsbedrift under en pandemi.

— Det er ingen tvil om at det har vært et år fullt av utfordringer, sier Bjørndalseter over telefon fra Åndalsnes. På våre kurs er det tradisjonelt mye arbeid tett på hverandre, enten det er hengende i samme tausett for å trene redning eller det er å jobbe over samme talje. Med avstand som et av de nasjonale tiltakene har vi måttet tenke nytt siden gjenåpningen. En av løsningene har vært utstrakt bruk av redningsdukker.

Du sier gjenåpning, har dere vært nødt til å stenge?

— Ja, 13. mars i fjor stengte vi dørene til alle våre kursavdelinger rundt om i landet. En konsekvens av dette var at vi dessverre måtte permittere alle instruktørene og kursadministrasjonen, men vi forstod jo alle alvoret i situasjonen og det opplevdes meningsfullt å være en del av den nasjonale dugnaden.

Bjørndalseter forteller at ingen hadde sett for seg at de måtte avvise kunder med behov for kurs, trening og resertifiseringer så lenge som de gjorde, og at det var en ivrig gjeng ansatte, med stor arbeidslyst og -glede, som returnerte hele tre måneder senere.

— Da vi åpnet igjen i juni hadde vi lagt ned et grundig arbeid i å utarbeide smittevernrutiner som skulle ivareta både våre instruktører og deltakere. Vår revisor fra DNV uttalte faktisk at det var de beste smittevernrutinene han hadde sett siden starten av koronaen, noe vi syntes var stor stas, forteller Bjørndalseter stolt. Men det er klart at det virkelige arbeidet med forsvarlig smittevern startet den dagen vi åpnet dørene igjen. Det hviler et stort ansvar på alle involverte for å klare å overholde smitteverntiltakene underveis i et kurs, et ansvar vi opplever at både instruktørene og deltakerne tar på største alvor.

Selv om det til tider kan føles litt trådt, så vet vi jo alle at dette på et eller annet tidspunkt går over

Det er viktig å presisere at vi er fulle av optimisme

2021 har heller ikke gitt den drømmestarten de håpet på, i følge Bjørndalseter.

— Det virker som om det er tiltak som har gått under radaren for mange aktører der ute, men siden 18. januar har et av de nasjonale tiltakene vært at man skal utsette arrangement som samler folk fra flere kommuner. Dette er noe som berører oss direkte. Vanligvis reiser folk fra hele landet inn til våre kursavdelinger i Larvik Bergen og på Åndalsnes, og våre egne ansatte bedriver også utstrakt reisevirksomhet ut til kunder i alle fylker. Vi opplever heldigvis stor forståelse hos våre kunder når planlagt aktivitet blir flyttet på, og vi velger å tro at å legge seg på den strenge linjen er det beste langsiktige valget.

Bjørndalseter klarer allikevel ikke helt å legge skul på at det er fortvilende at en del av tiltakene er så uklare og dårlig kommunisert at mange ikke følger dem.

— Vi ser jo at en del aktører fortsetter å holde kurs, så vi føler oss veldig heldige som har lojale og forståelsesfulle kunder som later til å tåle kanselleringer og utsettelser. De forsøker jo også å trå rett i denne situasjonen. Hver uke håper vi at smittetrykket skal være slik at Regjeringen kan stryke anbefalingen om å utsette arrangementer, men det har blitt noen skuffelser så langt. Det positive er at det ligger an til å bli stor aktivitet når tiltakene lettes igjen.

Jeg vet i alle fall at det er ting vi kommer til å ta med oss videre etter dette

Selv om de siste 11 månedene har vært utfordrende for bedriften, forteller Bjørndalseter at det ikke har vært behov for permitteringer siden i fjor vår.

— Nei, vi har heldigvis klart å fylle en god del av tiden med annet viktig arbeid. Det har blant annet blitt frigjort tid til å jobbe med implementering av den nye fallsikringsstandarden, NS 9610, og vi har utviklet et nytt kurs som går på sikring på tak. Samtidig er jo resten av bedriften i full sving, så det har vært muligheter for å bidra litt på andre arenaer også.

— Det er viktig å presisere at vi er fulle av optimisme, selv om det til tider kan føles litt trådt så vet vi jo alle at dette på et eller annet tidspunkt går over. Kanskje kommer vi til og med styrket ut av det? Jeg vet i alle fall at det er ting vi kommer til å ta med oss videre etter dette. Det er forresten ikke redningsdukkene, ler Bjørndalseter. De skal ta ferie, og instruktører og deltakere skal få omgå hverandre på et mer naturlig vis både på gulvet og oppe i lufta. Det blir fint!

NB: Bildene er arkivfoto fra før pandemien.

Powered by Labrador CMS