Annonsørinnhold - enerWE Partner

Hanne Wigum
Hanne Wigum

— Når vi ser langt frem, så ser vi ikke noe alternativ til en grønn omstilling

— Vi opplever at vi bidrar til løsninger som er viktige for både verden og Norge med flytende vindkraft.

Publisert Sist oppdatert

Equinor bygger en betydelig posisjon innen fornybar energi og utvikler seg som et bredt energiselskap.

Equinor leverer i dag fornybar vindkraft fra fire prosjekter i Storbritannia og Tyskland til mer enn en million europeiske hjem.

Hanne Wigum leder vind- og solteknologi i Equinor. Hun forteller at selskapet ønsker å bli en stor aktør globalt innenfor havvind.

— For å lykkes, må vi satse og vi må være nyskapende. Equinor var først ute med å bygge en flytende vindpark, og vi er med på tidenes største havvindprosjekt utenfor Storbritannia. Vi er også første selskap som skal bruke kraft fra flytende vindturbiner til olje- og gassproduksjon.

Hun tror havvind vil vokse mye i årene som kommer, men forteller at Equinor ønsker å være med på denne veksten gjennom store industrielle prosjekter.

— Vår satsning på teknologiutvikling vil være viktig for å få ned kostnadene – noe som er svært viktig for å få til veksten innenfor fornybar energi som verden trenger.

— Hvordan påvirker Equinors evne til grønn omstilling selskapets fremtid?

— Vi som jobber med teknologiutvikling, er vant til å jobbe med fjernlysene på. Og når vi ser langt frem, så ser vi ikke noe alternativ til en grønn omstilling.

Hun mener spørsmålet ikke bare hvor rask og hvor stor omstillingen skal være, men også hvordan den kan gjøres med best resultat.

— Jeg er opptatt av at satsingen vår både på havvind og på sol blir mest mulig vellykket ved at vi utvikler skalerbare teknologier som vi og verden trenger. Og jeg er opptatt av at vi gjør det i samarbeid med andre. Det er da vi får til mest. Både NTNU og SINTEF er viktige samarbeidspartnere for oss i dette arbeidet, forteller Hanne Wigum.

— Hvordan er det å jobbe i et bredt energiselskap som står midt i en energiomstilling der menneskeskapte klimaendringer truer, samtidig som verden trenger mer energi?

— Equinor er åpne om at vi ønsker å være en del av løsningen, samtidig som vi er en del av problemet ved at vi produserer olje og gass. Vi opplever at vi bidrar til løsninger som er viktige for både verden og Norge med flytende vindkraft. Kanskje kan vi også lykkes med flytende solkraft.

Hun legger også til at hun synes det er svært spennende om Equinor kan bidra til å bygge en industri rundt CO2-fangst og lagring.

— Produksjon av hydrogen fra naturgass kan være en del av en slik løsning. Samtidig er det viktig at selskapet fortsetter sin satsing på olje- og gass. Våre ulike satsingsområder har gjensidig nytte av hverandre. Men det er viktig å understreke at det ikke betyr vi skal fortsette på samme måten som før. Dagens CO2-utslipp er for høye, og vi har et ansvar for å redusere våre egne utslipp så mye som mulig.

Den 15. januar inviterer NTNU og SINTEF i samarbeid med enerWE til arrangementet: DeepWind kick-off. Havvind haster: Hvordan skal vi lykkes? Her vil Hanne Wigum fra Equinor og mange andre delta for å diskutere hvordan vi sammen kan bidra til bærekraft utbygging av havvind.

Powered by Labrador CMS