Annonsørinnhold - enerWE Partner

Konserndirektør Geir Kulås i Skagerak Kraft, som bygger tre nye småkraftverk.
Konserndirektør Geir Kulås i Skagerak Kraft, som bygger tre nye småkraftverk.

300 millioner til mer ren, fornybar kraft

Skagerak Kraft investerer rundt 300 millioner kroner i mer ren, fornybar kraft fra tre nye småkraftverk. – Vi tror fortsatt på en langsiktig kraftpris som gjør dette til fornuftige investeringer, sier konserndirektør Geir Kulås i Skagerak Kraft.

August 2020 markerte starten for byggingen av Ala kraftverk i Vang kommune. Parallelt bygger vannkraftprodusenten Skagerak Kraft to andre nye kraftverk, Gjuvåa i Tuddal og Dalsfos i Kragerø.

BYGGER UT UNDER PANDEMIEN

I likhet med andre vannkraftprosjekter har prosessen fram til byggestart vært lang. Januar 2020 markerte oppstarten for Nye Dalsfos Kraftverk, og hakk i hel fulgte kraftutbyggingen i Tuddal.

Våren brakte med seg korona-pandemien. I tillegg stupte kraftprisene. Ala kraftverk fikk likevel grønt lys av styret i Skagerak Energi i juli, etter en utsettelse fra mars måned.

– Vi står i en helt annen situasjon nå, enn vi gjorde i de første dagene da landet stengte ned. Utsettelsen ga oss trygghet i prosjektgjennomføring internt og hos leverandører, sier konserndirektør Geir Kulås.

Kraftprisene har vært lave hele første halvår i 2020. Skagerak Kraft mener de lave prisene i liten grad er knyttet til korona-pandemien, men skyldes et stort overskudd av vann. En snørik vinter i høyfjellet ga fulle vannmagasin utover våren og sommeren, og lave strømpriser for forbrukerne. Den lave kraftprisen er kortsiktig, tror Skagerak Kraft.

Vannkraft er ren, fornybar kraft, og bransjen har langsiktig perspektiv. Ofte tar det mange tiår før kraftutbyggingen er lønnsom.

– Vi har 80 års horisont, forteller Kulås.

AKTIVITET LOKALT

Korona-pandemien legger ikke lokk på kraftproduksjonen, men for Skagerak Energi er det viktig å holde hjulene i gang også i lokalt næringsliv. Kraftprodusenten benytter seg i stor grad av lokal arbeidskraft der det er mulig.

– Å bygge nå gir et bidrag til aktivitet i en periode der mye stenger ned, og det er et perspektiv vi tar med oss, sier Kulås.

Powered by Labrador CMS