Annonsørinnhold - enerWE Partner

Hva i all verden er det som kommer langs veien her?

Den 50 tonn tunge lasten som snirklet seg oppover Farsjøveien i slutten av januar kunne få noen og enhver til å heve øyebrynene. Vel framme ved Dalsfoss måtte det to heisekraner til for å få den på plass, men ser du hva det er?

Publisert Sist oppdatert

Normalt finner man de langt inne i fjellet eller dypt nede i kraftverksbygninger. Jo, det dreier seg om turbinen. Maskinen der vannet strømmer gjennom og får løpehjulet til å snurre rundt.

- Turbinen er produsert i Ravensburg i Sør-Tyskland og kom på båt til Brevik før den ble kjørt på en motorisert flathenger til Dalsfoss, forteller prosjektleder Erik Juliussen.

BYGGING I RUTE

Turbinen ankommer anlegget.

Turbinen heises på plass.

I et drøyt år har byggingen av det nye kraftverket ved Dalsfoss i Kragerøvassdraget pågått. Prosjektlederen forteller at arbeidet går etter planen.

- Vi er ferdig med å tilløpstunnelen oppe fra Toke og ned til det nye kraftverket, inntaket er også nesten ferdigstilt. Når turbinen nå er heist på plass kommer de neste månedene til å gå med til mye betongarbeider for å gjøre kraftstasjonsbygget klart.

I august blir det en ny stor transport til Dalsfoss. Da kommer generatoren som skal heises inn i det nye kraftverket.

Fasaden til det nye anlegget er foreløpig ikke helt på plass.

Ved inntaket er lukehuset i ferd med å reise seg.

- Generatoren kommer i deler hvor den største delen veier omtrent like mye som turbinen, 50 tonn. Den totale vekten er på 120 tonn. Siden bygget står ferdig når generatoren kommer, blir det ikke en like spektakulær operasjon, men det krever grundig planlegging for å få den trygt og sikkert inn i den nye stasjonen, sier Juliussen.

SETTES I DRIFT TIL HØSTEN

Planen er å sette kraftverket i drift i løpet av høsten.

- Vi regner med at stasjonen kan settes i drift i november. Da blir samtidig den gamle kraftstasjonen på motsatt side av vassdraget stengt ned, sier Juliussen.Den nye stasjonen vil få en årlig middelproduksjon på 38,5 GWh, tilsvarende strømforbruket til drøyt 1900 boliger. Det er 8 GWh mer enn ved den gamle Dalsfos kraftverk.

Powered by Labrador CMS