Annonsørinnhold:

Slik streamer du live til Facebook

Les tipsene fra enerWE-gründeren.

Publisert Sist oppdatert

Konferanser, frokost- og lunsjmøter avlyses eller utsetter pga. fare for Coronasmitte, og enerWE får nå daglig henvendelser angående streamingoppdrag. Det er oppdrag vi den nærmeste tiden må takke nei til. Her følger vi rådene fra Nasjonale helsemyndigheter.

I denne artikkelen forklarer vi hva dere trenger for selv å kunne streame i god kvalitet. For ordens skyld så opplyser jeg om at vi ikke får betalt av de leverandørene av teknisk utstyr som det lenkes til i denne artikkelen.

Kanalmikser

Vi bruker en BlackMagic ATEM Mini som kanalmikser. Denne har fire HMDI-innganger, som gir mulighet for opp til fire kameraer inn, eller for eksempel tre kameraer, samt presentasjonen som vises på storskjerm i sal.

Du har også to innganger til lyd. Jeg henter lyd fra lydmikseren, for å sikre best mulig kvalitet.

Det er kanalmikseren som er hemmeligheten til god streaming. Med denne kan du enkelt skifte mellom ulike kameraer og så vise Powerpointpresentasjon eller annet som vises på storskjerm. Du kan også ha "bilde-i-bilde", fade inn og ut og gjøre mye annet som får løfter kvaliteten på produksjonen.

ATEM Mini koples til datamaskin via USB, og fungerer som et webkamera.

Du må laste ned Atem Software Control for at datamaskinen skal kunne snakke med kanalmikseren. I softwaren kan du også legge inn tekstplakater, supring (navn, tittel osv. på den du filmer) og mye mer.

HDMI Dual adapter

Les også tips fra Hallgeir Gustavsen:

Dersom du ønsker å streame en-til-en det som presenteres på storskjerm, så må du ha en HDMI Dual Adapter som gjør at du kan sende signaler både til projektor og til kanalmikseren.

Kamera

Vi bruker et Lumix GH5 kamera for streaming. Kameraet er enkelt å bruke, og det har også mulighet for CLEAN HDMI, som gjør at du ikke får alle kamerainnstillingene som vises på displayet ut i streamen.

Lydmikser

Vi bruker en Rødecaster Pro som miksebord for lyd. Denne har fire separate innganger for XLR, der vi enten bruker mikrofoner med kabel, trådløs mikrofon eller trådløse mygger.

Lydmikseren har mulighet for å ha opptil 8 ulike jingler, som man kan aktivere, for eksempel i start eller slutt av en livestream.

Lydmikseren er koplet til kanalmikseren.

Mikrofoner

For livestream fra vårt kontorstudio så bruker vi tre Shure KSM8 mikrofoner med bordstativ.

For livestream på konferanse tapper vi helst lyd fra PA-anlegget direkte. Dersom dette ikke er mulig, så bruker vi to sett med Sennheiser trådløse mygger, eller eventuelt en Sennheiser trådløs håndholdt mikrofon i mikrofonstativ på talerstol.

Software: Open Broadcaster Software (OBS)

Vi bruker OBS for å streame til Facebook. Dette er en programvare som da "snakker" med Atem Software Control og med Facebook Live Producer. Du får en strømmenøkkel i Facebook Live Producer som du skriver inn i OBS. Du kan også velge å streame til Youtube eller andre tjenester i OBS.

Jeg brukte litt tid på å forstå hvordan jeg skulle sette opp softwareinnstillingene, men etter å ha sett litt ulike instruksjonsvideoer på Youtube, så fikk jeg det til å virke.

Annet du må kjøpe

  • Dersom du bruker mikrofoner med XLR-kabel, så må du huske å kjøpe kabler.
  • Du trenger en HDMI-kabel fra hvert kamera og inn i kanalmikseren.
  • Dersom du bruker HDMI Dual Adapter så må du sjekke at du har nok HDMI-kabler
  • Du bør ha et kamerastativ til hvert kamera
  • Du bør ha minst et headset

Annet du må huske

  • Du må huske å ha nok batteri på alt utstyr til hele sendingen. Dersom sendingen er lang, bør du ha strømadapter direkte inn i kamera.
  • Du må også huske å slå av strømspareren på kameraene, slik at disse ikke automatisk går i hvilemodus.
  • Du må alltid teste i god tid før du går live, slik at du er sikker på at utstyret fungerer. Vi har opprettet en egen Facebookside som vi tester på, slik at vi er sikre på at det fungerer. Dersom du aldri har streamet før, bør du sette av en arbeidsdag til trening før du går live.

Streaming vs. podcast?

Senest forrige uke deltok enerWE på Norsk olje og gass sin årskonferanse, der vi produserte en podcast, og denne uken bisto enerWE Partner Eksportkreditt med streaming av deres arrangement om havvind.

Både podcast og streaming er verktøy som kan løfte informasjon ut til folk flest både i normale tider, og i tider der folk flest velger hjemmekontor.

Vi anbefaler også å ta kontakt med selskapet Conventor dersom dere har behov for helproff streaming av store konferanser.

enerWE sine ansatte velger hjemmekontor

enerWE flytter nå sitt podcaststudio inn i et hjemmekontor, og for aktører som ønsker å nå ut til våre lyttere, så tilbyr vi nå kommersiell podcast der vi gjør intervjuer over telefon. Vi syr sammen helproffe sendinger som vi mener skal kunne gi lytteren en fullverdig opplevelse.

enerWE Partner må dessverre takke nei til streaming og podcast på konferanser i en periode fremover. Her følger vi rådene fra Nasjonale helsemyndigheter.

For enerWE Partnere så åpner vi opp slik at de selv kan streame direkte på enerWE Partner sin Facebookside. På denne måten kan enerWE Partnere nå ut med et budskap selv om man ikke kan møtes slik som vanlig. Ta kontakt dersom vi skal opprette krysspublisering med dere.

For å jobbe i henhold til Vær Varsomplakaten, så må alt innhold som streames av enerWE Partnere merkes annonsørinnhold.

Det er behov for en nasjonal corona-dugnad i en periode. La oss støtte hverandre gjennom denne krisen.

Mvh.

Chul Christian Aamodt

Gründer og energiambassadør, enerWE AS

Powered by Labrador CMS